BEPS

BEPS

A BEPS (Base Erosion and Profit Shifting) egy nemzetközi kezdeményezés annak érdekében, hogy visszaszorítsák a multinacionális cégek agresszív adótervezését. Ugyan a kezdeményezés az agresszív adótervezés ellen indult, ám időközben átalakult a nemzetközi adózási környezet átformálásába - beleértve ebbe mindent az országok közötti nyereség allokációtól az új dokumentációs, jelentéstételi és közzétételi kötelezettségekig.

A BEPS hatással lehet vállalkozásának alapvető aspektusaira- a finanszírozástól a kereskedelmi modelleken át a határon átnyúló nyereség hazahozatalának költségéig. Az OECD 15 pontos akció tervének (Action Plan) számos része a tárgyalási szakaszról a végrehajtási szakaszba ért. Ennek eredményeképpen kulcsfontosságú, hogy megállapítsa, a 15 pontból melyek érinthetik vállalkozását, és hogyan fog reagálni ezekre. Nemzetközi adócsoportunk segíthet Önnek az elindulásban a BEPS hatásvizsgálat (Impact Review) elvégzésével.

A BEPS hatásvizsgálat végrehajtása során szisztematikus megközelítést alkalmazunk az egyes BEPS tevékenységek hatásainak felmérésére az Ön vállalkozása szempontjából. Ez a módszer lehetővé teszi számunkra, hogy diagnosztizáljuk a problémákat és előtérbe helyezzük azokat a területeket, ahol szükségesek a javító intézkedések. A vizsgálat részeként egy olyan kockázati mátrixot készítünk, amely adózási kockázatot számít minden egyes BEPS tevékenységből. Ha változásokra van szükség, segítünk egy globális projektterv elkészítésében. Mivel gyakorlatias megközelítést alkalmazunk, a végrehajtási szakaszokon Önnel együtt fogunk dolgozni minden olyan ország esetében, ahol a változatás szükséges lehet.

Mivel a gazdasági tartalom központi szerepet tölt be a BEPS-ben, kifejlesztettük az ESTaR-t, mely egy innovatív módszertan a valós tartalom kockázatának megértéséhez. Az ESTaR világos magyarázatot nyújt az Ön üzleti folyamatainak értékláncáról és üzleti modelljéről olyan sablonokon alapuló módszertan alkalmazásával, amely lehetővé teszi számunkra, hogy a tanulmány transzparens és összpontosított legyen. Az ESTaR az Ön vállalkozásához igazodik, és segít megérteni az üzleti modelljében található gazdasági tartalomhoz kapcsolódó kockázatokat.

A BEPS egy olyan tág kérdéskör, amelyben az adózási szabályok különböző országokban különböző időközökben változnak. A BDO segíthet megérteni Önnek a folyamatot. A világ 162 országában jelenlévő adózási szakembereink integrált hálózata elmélyült ismeretekkel rendelkezik a szabályokról, és mivel rendszeresen találkozunk azért, hogy a tudásunkat és gyakorlati megoldásainkat megosszuk egymással, minden megbízáshoz a globális hálózat ismeretét szolgáltatjuk.

 Nézze meg a BEPS hatásvizsgálatról szóló videónkat. 

 Nézze mg az ESTaR-t bemutató videónkat. 

 

BEPS témakörrel kapcsolatban készséggel várják megkeresését a BDO Magyarország Adótanácsadó Kft. szakemberei a tax@bdo.hu e-mail címen.

Hiszünk abban, hogy Veled többek leszünk, és elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy mind szakmai, mind személyes téren támogassuk a fejlődésed.