• Új fejezet nyílik az online számla adatszolgáltatásban
Hírlevél:

Új fejezet nyílik az online számla adatszolgáltatásban

07 április 2021

Szankciómentes időszaknak vége, mire számíthatunk?

Fel kell készülni a vállalkozásoknak az online számla adatszolgáltatás teljesítésére, ugyanis 2021. március 31-én lejárt az adatszolgáltatásra vonatkozó szankciómentes időszak. Esetleges mulasztás esetén azonban továbbra is a méltányos, adózókkal együttműködő eljárást kíván követni az Adóhatóság.  

Az Adóhatóság oldaláról nézve ez egy új korszak kezdetét jelenti, hiszen 2021. április 1-jétől szinte minden számla adata azonnal elérhetővé válik számára, melynek segítségével több egyedülálló szolgáltatással tudják majd segíteni a vállalkozásokat. A papírmentes számlázás és az áfabevallási-tervezetek kiajánlása mellett fel tudják venni a küzdelmet a feketegazdaság ellen is. A hatalmas mennyiségű adat segítségével, amely 2021. április 1-jétől beáramlik majd az Adóhatósághoz, a kockázat elemzők is könnyebben ki tudják majd szűrni az adóelkerüléssel próbálkozókat.

Az online számlázás ezen szakaszán az egyik legmeghatározóbb alkotóelemet az adatvédelem jelenti. Fontos, hogy az anonimitás a lakosság részére kiállított számlák esetében is megmaradjon, így a magánszemélyről semmilyen adat nem fog bekerülni az Adóhatóság online számla rendszerébe.

Mi a helyes eljárás az önszámlázás esetén?

Mivel 2021. március 31-én lejárt a szankciómentes időszak, érdemes odafigyelni a számlázási szabályok betartására. Sok vállalkozás már a határidő előtt átállt az új rendszerre, azonban érdemes tájékozódni az esetleges szankciók körülményeiről is.

A számlaadat-szolgáltatási kötelezettség a számlakibocsátásra kötelezett adóalanyt, azaz az értékesítőt terheli abban az esetben is, ha a számlát, számlával egy tekintet alá eső okiratot a felek megállapodása alapján az értékesítő nevében a vevő állítja ki önszámlázás keretében.

Az önszámlázás lehetősége adott határon átnyúló ügyletek esetében is, vagyis amikor a vevő az EU másik tagállamában vagy az EU-n kívül telepedett le. Ugyanakkor a belföldi teljesítési helyű ügyletekről kibocsátott számlákra, számlával egy tekintet alá eső okiratokra (Közösségen belüli termékértékesítés, termékexport) a számlaadat-szolgáltatás vonatkozik.

A fenti esetekhez kapcsolódó számlaadat-szolgáltatási kötelezettség teljesítéséhez szükséges technológiák alkalmazhatóságát a Pénzügyminisztérium még vizsgálja. Emiatt az Adóhatóság 2021. június 30-ig a következő esetekben eltekint a mulasztási bírság kiszabásától:

  • A termék beszerzőjével történt megállapodás értelmében a számlát a beszerző állítja ki az értékesítő nevében, és
  • A termék beszerzője nem telepedett le gazdasági céllal belföldön és nem rendelkezik, és nem is kellene belföldi adószámmal rendelkeznie.

Online számla adatszolgáltatás alóli mentesség

Jó hír az EU-n belüli webshoppal rendelkező értékesítők részére, ugyanis az Adóhatóság döntése alapján a külföldi webshopok mentesülnek az adatszolgáltatási kötelezettség alól. Ennek feltétele azonban, hogy az EU-ban regisztrált webáruház 2021. július 1-ig bejelentkezzen az uniós egyablakos rendszerbe (OSS). A webáruházak szankciómentes időszakát az Adóhatóság meghosszabbította 2021. június 30-ig, a fenti feltételek fennállása esetén.

Az online számla adatszolgáltatás a 2021. április 1. és június 30. közötti időszakban a webáruházak, webshopok értékesítései közül az alábbi esetekre vonatkozik:

  • Azon magyar webáruházak értékesítéseire, amelyek más tagállambeli magánszemélyeknek értékesítenek termékeket.
  • Más tagállambeli webáruházakra, amelyek magyar magánszemélyek számára értékesítenek termékeket, függetlenül attól, hogy van-e magyar adószámuk, akkor, ha a webáruház nem regisztrált az OSS rendszerben 2021. július 1-ig.

Az uniós egyablakos rendszer legnagyobb előnye, hogy az adókötelezettség a távolsági értékesítések tekintetében abban az államban teljesíthető, amelyikben az adózó a rendszerbe bejelentkezett, így nem kell a teljesítési hely szerinti államban nyilvántartásba vételt kérelmezni.

A szankciómentesség tehát csak azokra vonatkozik, akik:

  • 2021. július 1. napjáig valamely más tagállamban regisztrálnak az OSS rendszerbe.
  • Kizárólag a Magyarországra irányuló távértékesítései miatt kötelezettek a belföldi nyilvántartásba vételre.