• Történelmi mérföldkő az ESG törvényhozásban: a CSRD jóváhagyásra került!
Publikációk:

Történelmi mérföldkő az ESG törvényhozásban: a CSRD jóváhagyásra került!

02 december 2022

2022. november 28-án hétfőn az Európai Tanács hivatalosan is elfogadta a Vállalati fenntarthatósági jelentésekről szóló irányelvet (CSRD). Ez azt jelenti, hogy az Uniós vállalatok egyre szélesebb körének kell jelentenie lépcsőzetesen nem-pénzügyi számaikról. A szabályokat már 2024-től kell alkalmazni így a mihamarabbi felkészülés a megfelelőségre elengedhetetlen az érintett vállalatok számára.

Az irányelv értelmében:

  • a szabályokat 2024-es üzleti évtől 2025-ben kezdik alkalmazni az 500 fő feletti nagy közérdekű vállalatokra
  • 2026-tól a 2025-ös pénzügyi évre vonatkozóan a 250 fő feletti vagy 40 millió eurós árbevételű társaságokra (nagyvállalatok)
  • 2027-tól a 2026-os pénzügyi évre pedig a tőzsdén jegyzett kkv-kra

 

A CSRD elfogadása mit jelent a 2014 óta hatályos nem pénzügyi beszámolási irányelv (NFRD) szempontjából?

A CSRD jelentős bővítést jelent az NFRD-hez képest. Eddig kb. 12 000 vállalatnak volt kötelező fenntarthatósági nem-pénzügyi jelentés készíteni, ezután ez a szám jelentősen, várhatóan 50 000 fölé fog növekedni.

Jelentős változás az is, hogy sokkal részletesebben kell majd beszámolni a társaság emberi jogi, társadalmi és környezeti hatásairól és kockázatairól. Az EU Parlament és az EU Tanácsa arról is megegyezett, hogy a jelentésben szereplő adatokat audit alá vessék és a CSRD néhány nagyobb Unión kívüli vállalatra is kiterjedjen. A jelentéseket nyilvánosságra kell hozni. A bizonyossági követelményeket a nemzetállamok állapítják meg, amennyiben a Bizottság nem hoz határozatot ugyanebben a témában.

Új jelentéstételi szabványok

A CSRD az Európai Fenntarthatósági Jelentési Szabványokat (ESRS) is kötelezővé teszi, ezzel egységesen és digitalizált módon kell majd a hatály alá tartozó vállalatoknak jelenteniük.

Következő lépések

A CSRD az EU Parlament és az EU Tanács elnöke aláírását követő 20. napon lép hatályba és 18 hónapon belül kell végrehajtani. A megfelelésre való felkészülést érdemes időben elkezdeni a vállalatoknak. Össze kell állítani az adatstruktúrákat és érdemes már a CSRD elvárásai szerinti első próba jelentéseket a 2023-as évre is elkészíteni, különösen az első körben érintett nagyvállalatoknak.