• A COVID-19 világjárvány következményeinek kezelése a transzferárazásban
Hírlevél:

A COVID-19 világjárvány következményeinek kezelése a transzferárazásban

17 február 2021

Runyai Ádám, KÖNYVELÉS | Ügyvezető |

A koronavírus által előidézett gazdasági helyzet és a kormányok által a világjárványra adott válaszok, kihívások elé állították a gazdasági szereplőket a szokásos piaci ár elvének alkalmazása terén.  Szeretnénk felhívni a figyelmet az Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet („OECD”) 2020. december 18-án kiadott jelentésére, amely iránymutatásokat tartalmaz a COVID-19 járvány megfelelő kezeléséről transzferár szempontból, hogy segítséget nyújtson az adózóknak és az adóhatóságoknak a járvánnyal összefüggő kérdések megválaszolásában. A jelentés többek között az alábbi témaköröket érinti:

 

A járvány jelentősen módosította a gazdasági körülményeket, amelyekre a felek akkor még nem számíthattak, amikor a 2020-as vagy az azt követő időszakra megkötötték az előzetes ármegállapodásokat (APA). Tekintettel a megváltozott helyzetre, az adózóknak továbbra is lehetőségük van felülvizsgálni, felmondani a megállapodásokat vagy visszavonni a kérelmeket. Ha az előzetes ármegállapodás kritikus feltételeinek teljesíthetőségében állt be a változás, akkor az adózóknak össze kell állítaniuk a releváns tényeket alátámasztó dokumentációt és el kell juttatniuk az adóhatósághoz.

 

Annak érdekében, hogy szokásos piaci ár meghatározásához készülő összehasonlító elemzés megbízható legyen, az adózóknak részletes átvilágítást kell végezni a járvány hatásainak elemzése során és ügyelniük kell arra, hogy a megfelelő időszakot válasszák ki az elemzés elkészítésére a világjárvány hatására bekövetkezett piaci változások miatt. Ezzel összefüggésben, vizsgálni kell a COVID-19-hez kapcsolódó megnyert állami támogatásokat és ennek hatásait az egyes ügyletekre. Ezen kívül a jelentés kiemelten kezeli a járvány során keletkező veszteségek elosztásának módját is a kapcsolt vállalkozások között.

 

A 2020. üzleti évre készülő transzferár dokumentum elkészítési határideje vészesen közeleg, ezért ennek dokumentálását célszerű mielőbb elkezdeni. Mivel a koronavírus gazdasági hatásai a tavalyi évben komoly kihívások elé állította az adózókat - amely során sokszor a szokásostól eltérő ügyleteket is le kellett bonyolítaniuk - ezért mindenképpen javasolt szakértői segítséget igénybe venni, hogy az ennek kapcsán felmerülő váratlan nehézségek még a határidő előtt megfelelően kezelhetők legyenek.

Amennyiben további kérdése merül fel a téma kapcsán, keresse szakértőinket bizalommal: [email protected]