• A milliárdosok űrversenye
Hírek:

A milliárdosok űrversenye

20 július 2021

Original content provided by BDO Germany

“A világűr mindannyiunké.” 

Richard Branson


Az űrkutatás több mint ötven évvel ezelőtt kezdődött a műholdak összeszerelésének apró lépéseiből. Ötven évvel azelőtt, hogy a világ óriási lendületet tapasztal az űrtechnológiákban és az űrmissziók számában. Az űrkutatás olyan közel került hozzánk, mint még soha.

Alig várjuk, hogy feltárjuk a Naprendszer rejtelmeit, és felfedezzük a Föld szomszédos bolygóit, például a Holdat, a Marsot, a Vénuszt és a Jupitert. És nemcsak a technológiai fejlődés határozza meg napjainkban az űrkutatást, hanem maga a folyamat is jelentősen megváltozott. Az emberiségnek csak 50 évre volt szüksége ahhoz, hogy rájöjjön, hogy a nemzetek versenyétől az együttműködésig való elmozdulásnak magasabb a szinergia hatása, és most az űripar kereskedelmi korszaka lendületet vesz. Itt lépnek be a magánbefektetők, és az űripart új szintre emelik. A 21. század olyan új nagy szereplőket hozott számunkra, mint Elon Musk, Jeff Bezos, Richard Branson és sokan mások, előbbi hármojuk viszont úttörő lett a század kereskedelmi űrversenyében.

 

Jeff Bezos, a világ leggazdagabb embere nem kizárólag az űrkutatás kereskedelmi oldalára koncentrál. Bolygónk fenntartása és a földközeli űrtelepek fejlődése a Bezos civilizációs evolúcióval kapcsolatos víziójának középpontjában áll. Jeff Bezos július 5-én távozott az Amazon vezérigazgatói posztjáról annak érdekében, hogy a Blue Origin további fejlesztésére összpontosítson, és felkészüljön az első, 2021. július 20-i repülésre.

Egy másik befolyásos űripari üzletember Elon Musk, aki létrehozta a SpaceX-et, egy játékváltó repülőgépgyártót, amely első magánvállalat lett, amely embereket juttatott a Nemzetközi Űrállomásra. A közelgő ambiciózus projektek között 2024-ben, illetve 2026-ban teher- és személyzeti küldetések vannak tervben a Mars felé. 2050-re Musk önfenntartó város létrehozását tervezi, ahol 1 millió ember élhet.

Míg Bezos és Musk az emberiség jövőjének küldetésén dolgozik, Richard Branson, a világhírű vállalkozó úttörő szerepet tölt be az űrturisztikai iparban. 2021. július 11-én a Virgin Galactic azt tervezi, hogy Richard Bransont az űrbe bocsátja, Jeff Bezos beelőzésére. Branson célja, hogy 2022-ben kereskedelmi űrrepülések megkezdésével mindenkinek lehetőséget biztosítson a gravitáció megtapasztalására és a Föld megfigyelésére az űrből.

A magánbefektetők aktív részvétele az űrkutatásban kiterjeszti az űrökoszisztémát és ösztönzi az űripar jövőbeli fejlődését. De mi vár ránk odakint a csillagok között? És hogyan hat az űripar fejlődése a Föld nagyvállalataira?

A következő ötven évben a siker érdekében sok vállalkozásnak ötvöznie kell az űrromantikát és az innovatív kereskedelmi történeteket. A leginkább kilátást nyújtó űriparnak a vállalkozásoknak arra kell összpontosítaniuk, hogy a pályán maradhassanak és versenyelőnyt szerezhessenek az alábbiakban:

  1. Űrbányászat
  2. Űrinfrastruktúra
  3. Űrgazdálkodás
  4. Űrlogisztika és orbitális szállítás
  5. Űrvendéglátás és utazás

Az űrgazdaságból származó bevétel 2040-re várhatóan eléri a megközelítőleg 1 Tn USD-t, mind a meglévő, mind a futurisztikus technológiák által, például 3D nyomtatók, nagyteljesítményű űrrepülési számítástechnika, RASSOR robot, késleltetést / zavartűrést elviselő hálózatok, hordozható mágneses autópálya, mikroúszók, talajgyártás a Space Habitats és a Light Bender számára.

Harminc évvel azelőtt - az emberiség új távlatokhoz érkezik, és leküzdi a Naprendszerben és azon túlmutató kihívásokat. Állandó bázisok a Holdon és a Marson, települések nagy aszteroidákon, űr-napenergia, üvegházak az emberi bázisokon a Holdon és a Marson, hosszú távú repülések, szélkerekes űrállomások, mint űrutazások átjárói, valamint szuborbitális és orbitális repülések - mindez ezek egy izgalmas jövőből valósághű jelenévé válhatnak az emberiség számára.


Download