IFRS szolgáltatás

IFRS szolgáltatás

Miért fontos az IFRS tudatosság?

Az Európai Unió tőzsdén jegyzett vállalkozásai rutinosan mozognak már az IFRS-ek világában, ugyanis számukra kötelező a nemzetközi számviteli szabályok alkalmazása - konszolidált pénzügyi kimutatásaik tekintetében 2005-től, egyedi pénzügyi kimutatásaik tekintetében pedig 2017-től.

Ugyanakkor, a Magyar Számviteli Törvény lehetővé teszi a kötelező alkalmazás mellett az IFRS-ek választható alkalmazását is bizonyos körre vonatkozóan. Tapasztalataink alapján különösen azok a hazai cégek térnek át és vezetik könyveiket a nemzetközi számviteli szabályoknak megfelelően, amelyek:

 • nemzetközi cégcsoport tagjai vagy nemzetközi piacra lépést fontolgatnak
 • iparági és egyéb sajátosságok miatt fontosnak tartják a konzisztenciát, konvergenciát és összehasonlíthatóságot
 • a közeljövőben tervezik a tőzsdére történő bevezetést

A trend kétségkívül tovább folytatódik, a közös számviteli nyelv iránti igény és a digitalizáció rohamos fejlődése egy újabb ígéretes megoldást hívott életre: az Európai Egységes Elektronikus Formátumot (ESEF), amellyel az IFRS-ek alapján összeállított pénzügyi kimutatások számítógéppel is olvasható válnak.

Az IFRS-ek alkalmazása, köztük a közelmúltban hatályossá vált új standardok - IFRS 9, IFRS 15, IFRS 16 -, számos előnyt nyújthatnak a nem tőzsdén jegyzett vállalkozások számára is. Az előnyök mellett azonban érdemes mérlegelni a kapcsolatos költségeket, figyelembe véve vállalkozásának specialitásait - gondolkozzunk együtt

 

Hogyan segíthetünk?

Az IFRS-ek alkalmazása alapjaiban rendezheti át a pénzügyi kimutatásokat mind besorolási, értékelési és közzétételi követelmények szempontjából, amely kétségkívül komoly kihívást jelenthet a beszámolót készítő vállalkozásoknak és a beszámolót olvasó felhasználóknak.

Szakértői csapatunk segít felkészülni a változásokra – legyen szó IFRS-ekre történő áttérésről vagy a már IFRS-t alkalmazók szakmai támogatásáról.

A megfelelő erőforrás hiányát vagy részleges hiányát is készséggel átvállaljuk: személyre szabott megoldásokra törekszünk, például felülvizsgáljuk az IFRS számviteli politikát és/vagy kiegészítő megjegyzéseket az éves könyvvizsgálat előtt; folyamatos szakmai támogatást nyújtunk az új vagy módosított standardok bevezetésénél; előkészítjük a számviteli politikai döntéseket. A közös célunk az, hogy vállalkozása a lehető legjobb pozícióban legyen egy-egy IFRS-ekkel kapcsolatos kihívás leküzdésekor.

 

Munkatársaink szakirányú nemzetközi (ACCA, DipIFR) és hazai (okleveles könyvvizsgálói) képesítéssel, kamarai tag könyvvizsgálóink IFRS minősítéssel rendelkeznek. Naprakész IFRS ismereteinket a nemzetközi BDO Hálózat angliai IFRS központjával fenntartott szoros kapcsolat és a rendszeres belső és külső IFRS továbbképzések biztosítják.

Néhány példa szolgáltatási palettánkról:

1. IFRS tanácsadás - Általános

 • Az IFRS-ekre történő áttérés szakmai támogatása
 • Komplex standardok/témakörök értelmezése
 • Új és/vagy módosított IFRS standardok értelmezése
 • Közreműködés IFRS számviteli politika és IFRS kiegészítő megjegyzések összeállításában
 • IFRS workshopok/oktatások

 

2. IFRS tanácsadás – Személyre szabott megoldások

 • IFRS számviteli politika és kiegészítő megjegyzések felülvizsgálata
 • Számviteli politikai döntések előkészítése
 • Könyvvizsgálóval történő egyeztetések támogatása
 • Különböző – például anyavállalat felé történő - jelentési kötelezettségek elkészítéséhez szakmai segítségnyújtás
 • Számviteli elemzések készítése, illusztratív példák kidolgozása

3.  IFRS-ek szerint összeállított pénzügyi kimutatások könyvvizsgálata

 • A nemzetközi számviteli standardok előírásaival összhangban elkészített egyedi vagy konszolidált éves beszámoló könyvvizsgálata és arról könyvvizsgálói vélemény kibocsátása a magyar Nemzeti Könyvvizsgálati Standardok (vagy Nemzetközi Könyvvizsgálati Standardok (ISA)), valamint más, Magyarországon érvényben lévő előírások alapján
 • Az anyavállalati konszolidációs céllal IFRS-ek szerint összeállított riport csomag felülvizsgálata, könyvvizsgálata és arról könyvvizsgálói jelentés kibocsátása a magyar Nemzeti Könyvvizsgálati Standardok (vagy Nemzetközi Könyvvizsgálati Standardok (ISA)), valamint más, Magyarországon érvényben lévő előírások alapján
 • Kötelező könyvvizsgálói ellenőrzés és jelentés az IFRS-ek szerinti beszámolásra áttérni készülők felkészültségéről

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ügyfeleinket ingyenesen elérhető, BDO Hálózat által közzétett különböző angol nyelvű online oktatásokkal, értelmezésekkel és minta pénzügyi kimutatásokkal segítjük: Resource library - BDO.

Gyakran ismételt kérdések különböző IFRS témákban: IFRS FAQs - BDO.

A jelenlegi folyamatok megértéséhez és a jövőbeni trendek feltérképezéséhez segítséget nyújthatnak a hetente frissülő hírösszefoglalók: IFRS News - BDO.

Magyar nyelvű aktualitásainkkal kapcsolatban itt tájékozódhat: Aktualitások - BDO.

Hiszünk abban, hogy Veled többek leszünk, és elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy mind szakmai, mind személyes téren támogassuk a fejlődésed.