• Tranzakciós tanácsadás

Tranzakciós tanácsadás

Üzletágunk a vevői és az eladói oldalon egyaránt segíti ügyfeleit a tranzakcióval járó feladatok koordinálásában és lebonyolításában. A tranzakciós tanácsadás során a BDO által alkalmazott, nemzetközileg is elfogadott módszereket használjuk fel, mindvégig biztosítva a projektmenedzsmentet és a folyamat bizalmas jellegét. Ügyfeleinkkel együttműködve kutatjuk fel és értékeljük a potenciális befektetőket vagy felvásárlási célpontokat majd felmérjük az azokban rejlő lehetőségeket. Az eredményesség érdekében munkánk során mindvégig gondoskodnunk a különböző kockázatok kezeléséről.

A BDO által nyújtott tranzakciós tanácsadási folyamatot a következő egyszerűsített ábra szemlélteti:Tranzakció során a tanácsadó kiemelt feladatai mind vevői, mind eladói oldalon:

1. BEFEKTETŐ KERESÉS VAGY CÉLPONT KERESÉS

BDO Pénzügyi Tanácsadási csapata szívesen segít a vásárlási szándékkal rendelkező Ügyfeleinek potenciális célpontok felkutatásában, azok előszűrésében. Amennyiben Ügyfelünknek eladási szándéka van, akkor szívesen segítünk a potenciális befektetők definiálásában és a velük való kapcsolatfelvételben.

BDO nemzetközi hálózatának M&A adatbázisa 154 ország potenciális tranzakcióit, illetve vevő és eladó oldali mandátumait tartalmazza. Amennyiben szeretne ebbe bekerülni, akár mint Vevő, akár mint Eladó, kérjük jelezze nekünk és tanácsadóink felveszik Önnel a kapcsolatot.

2. VEVŐ PÉNZÜGYI ÉS GAZDASÁGI ÁTVILÁGÍTÁSOK

Az átvilágítás a tranzakciós tanácsadáson belül az egyik kulcsfontosságú feladat. Mind eladói, mind pedig vevői szempontból fontos azoknak a kockázatoknak és lehetőségeknek a feltárása, melyet a társaság működése hordoz magában. A pénzügyi szempontú átvilágítás során megvizsgáljuk a céltársaság általános működését és stratégiáját, számviteli és pénzügyi adatait.

3. ÜZLETI TERVEK KÉSZÍTÉSE

Az üzleti terv feladata annak leírása, hogy hova akar a vállalkozás eljutni, és hogyan akarja megtenni a kijelölt utat. Az üzleti terv a vállalkozás múltbeli tevékenységéből kiindulva, a hosszú távú stratégiával összehangolva jelöli ki középtávon a vállalkozás célterületeit és annak megvalósítási módjait.

4. VÁLLALAT- ÉS ÜZLETÉRTÉKELÉS

Az üzletértékelés a tranzakciós tanácsadás során az értékesítésre szánt vagy felvásárolni kívánt vállalat/üzletrész/részvénycsomag valós piaci értékét hivatott megbecsülni. Szakembereink független értékelési tanácsadással támogatják a tranzakciós döntéshozatalt.
Szakembereink a céltársaság működési sajátosságaitól függően a megbízóval egyeztetve választják ki a legmegfelelőbb értékelési módszert a feladatok ellátása során.

5. SZERZŐDÉSES TÁRGYALÁSOKON VALÓ RÉSZVÉTEL

A tárgyalásokon való részvétellel a BDO segíti ügyfeleit egyrészt a tranzakció megfelelő idő horizonton belüli lezárásban, a legfontosabb kockázati tényezők kezelésében.

6. MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI ÉS PIACI TANULMÁNYOK KÉSZÍTÉSE

A megvalósíthatósági tanulmány elkészítésének célja, hogy megfelelő információt nyújtson a tulajdonosok, befektetők számára ahhoz, hogy megalapozott döntést tudjanak hozni a finanszírozásra és megvalósításra javasolt projekt elfogadásáról, módosításáról, illetve elvetéséről. A megvalósíthatósági tanulmány feladata a kiválasztott projekt megalapozottságának és életképességének vizsgálata.

Kontakt: [email protected] [email protected]