• Tőkebevonás

Tőkebevonás

A tőkebevonás a tulajdonjog részbeni átengedésével jár együtt, ezért a meglévő tulajdonos megbízásából sok tekintetben a vállalatértékesítés folyamatába illeszkedő feladatokat végzünk el. Ugyanakkor a potenciális befektetők egy része kifejezetten olyan céltársaságokat keres, amelyekben tőkebevonás révén nemcsak értékes tulajdonrész megszerzésére nyílik lehetősége, hanem értékes tulajdonosi partnerkapcsolatra is szert tehet.

Ebből a szemszögből a vállalatfelvásárlás lépései kerülnek előtérbe. Akár a meglévő tulajdonos, akár a befektető megbízásából kerül sor tőkebevonásra, az mindenképpen egy rendkívül izgalmas területe szolgáltatásainknak, ami sok tekintetben a házasságra hasonlít:

  • A tőkebevonás során a tulajdonos nem vonul ki a cégből, hanem a tulajdonosi struktúra szélesedik ki és új tulajdonosi közösség jön létre. Minden fél számára kulcsfontosságú, hogy olyan társat találjon, akiben megvan a bizalma, akivel el tudja képzelni a közös jövőt, akit, ha kell, támogatni tud a bajban, és akivel szívesen osztozik a kapcsolat gyümölcsén. Hatékonyan ismerjük fel partnereink elvárásait, feltárjuk a különböző befektetői kapcsolatokban potenciálisan meglévő szinergiákat és segítünk a megfelelő partner kiválasztásában.

Esetenként már a tőkebevonást megelőzően kialakulnak olyan kapcsolatok, amelyek a teljes bizalomra épülnek – szerelem első látásra. Mi azonban óvatosak vagyunk, célszerűnek tartjuk, ha a házasság előtt a partnerek jobban megismerik egymást, egy ideig „együtt járnak” és a bizalom fokozatosan erősödik meg köztük. Támogatjuk a házassági szerződések megkötését is szindikátusi szerződés formájában. Mindenre kiterjedően nem lehet a felek együttműködését szabályozni, de a lényeges 

  • vállalatirányítási kérdésekben, tulajdonosi viselkedési formákban előre meg lehet állapodni.
  • A tőkebevonások olyan házasságok, amik rendszerint válással végződnek. Jó, ha ez tervezetten, békésen, mindenki megelégedésére történik, hiszen az azt jelenti a tőkebevonás elérte célját és a befektetők megfelelő hozamot értek el. Ezért javasoljuk, hogy előre határozzuk meg a kilépési stratégiákat és a hozamelvárásokat.
  • Egy rossz házasság tele van veszekedésekkel, csakúgy, mint ahogyan egy megromlott tulajdonosi viszonyrendszer is tele van konfliktusos helyzetekkel. Ilyen helyzetben igyekszünk megtalálni a közös hangot a felek között, és megteszünk mindent, hogy fennmaradjon az együttműködés, amíg tartós megoldás nem születik. Azt tartjuk szem előtt, hogy minden félnek alapvető érdeke, hogy a társaságon minél kisebb nyomot hagyjon a tulajdonosi közösség válsága.
  • Saját munkánk is a bizalmon alapszik, így partnereink gyakran nem csupán szakértőként számítanak ránk. Ha egy ügyletről azt gondoljuk érdemes megvalósítani, úgy készek vagyunk tőkével is elkötelezettséget vállalni partnereink mellett. Lehet ennél többet nyújtani?