• Pesszimisták, de kitartanak a hazai hotelek
Blog:

Pesszimisták, de kitartanak a hazai hotelek

02 június 2021

A hazai tulajdonú, legalább négycsillagos hotelek jelentős része felújításra használta ki a kényszerű szünetet, így várja az újranyitást. Befektetőtárs, üzleti partner bevonásában egyelőre kevés számban gondolkodnak annak ellenére, hogy legkorábban 2022-23-ra remélik elérni a 2019-es bevételüket. A nyitást követően legtöbbjük a munkaerőhiánytól, a pályaváltásra kényszerült, szakképzett alkalmazottak pótlásának nehézségeitől tart. A BDO Magyarország Pénzügyi Tanácsadás üzletág friss szakági felmérésének összefoglalója.

A járvány miatti lezárások enyhítésével egy időben, május elején zárult le a BDO Magyarország Pénzügyi Tanácsadás üzletág. hotelek körében végzett kutatása. A vezető hazai tulajdonú vállalati pénzügyi tanácsadó cég a nem reprezentatív, közepes mintán végzett felmérés során 13 kérdést tett fel magyar tulajdonú hotelek tulajdonosainak és/vagy vezetőinek. Ezekben kitértek a válság alatt, a túlélés érdekében hozott intézkedésekre éppúgy, mint az elvégzett felújításokra, az üzletmenet szempontjából releváns kilátásokra és a tulajdonosi szerkezettel kapcsolatos elképzelésekre.

A válság okozta költségcsökkentés érdekében a válaszadók alacsonyabb hányada válaszolt teljes bezárással, itt jelentős különbség volt a fővárosi és vidéki intézmények között. Budapesten több szálloda zárt be, mivel bevételeik jóval nagyobb része származik, illetve származott az elmaradt külföldi vendégektől.

Általános jellemző volt a kisebb-nagyobb létszám- és/vagy fizetéscsökkentés, de a szobákat más célra (bérlakás, iroda) arányaiban kevesen próbálták meg hasznosítani. Többen próbálkoztak az üzleti ügyfelek felé nyitni, de ez az általánossá vált otthoni munkavégzés időszakában nem hozott valódi áttörést, legfeljebb némi bevételt jelentett egyes szállodáknak.

Ezzel együtt jelentős volt azon intézmények aránya, ahol felújításra használták a rendelkezésre álló, lényegében egyéves időszakot. A megkérdezett hotelek mintegy háromnegyede végzett valamilyen felújítást, karbantartást, közülük sokan pedig új terekkel, szolgáltatásokkal is bővítették az egységeiket. Ehhez legtöbben saját forrásokat használtak fel.

A válaszadók óvatosak voltak a kilábalás ütemének becslésével. Akadtak, akik megbecsülni sem tudták, mikor érhetik el bevételeik a 2019-es szintet, míg a túlnyomó többség ezt 2022-23-ra tette. Néhányan abban sem bíznak, hogy valaha is visszaáll a korábbi üzletmenet, kiemelten a fővárosi lokációk látják ezt pesszimistán a nemzetközi turistaforgalom visszaesése következtében, mindenesetre a vidéki szállodák számára a 2020-as nyári foglalások derűlátásra adhatnak okot.

A szektor szinte egybehangzóan a nyitás utáni legnagyobb feladatnak a válság miatt más szektorokban elhelyezkedett munkaerő visszacsábítását, illetve a fiatal, pályakezdő munkaerő számára a szállodaiparban való foglalkoztatással szembeni bizalom helyreállítását nevezték meg.

Összességében tehát a hazai tulajdonú, legalább négycsillagos hotelek kitartanak, felkészülten várják az újranyitást és új lendülettel fogadják ismételten vendégeiket a jogszabályi lehetőségekkel összhangban.

Szerző: Molnár Péter