Online adatszolgáltatás

Online adatszolgáltatás

A jelenleg hatályos jogszabályok alapján, a számlázó programmal történő számlázás esetén kötelező adatot szolgáltatni a NAV felé, a belföldi adóalanyok közötti ügyletekről kiállított számlák egyes adatairól értékhatártól függetlenül. Az adatszolgáltatás elektronikusan, emberi beavatkozás nélkül, a számla elkészülését követően azonnal teljesítendő, egy előre meghatározott XML struktúrában.  

        

2021. január 1-jét követően minden számla adatszolgáltatási kötelezettség alá fog tartozni, kivétel nélkül a vevői körre, értékhatárra, vagy egyéb más megkötésekre1.

 

Új kötelezett adózói kör

2021. január 1-től hatályba lép az Áfa törvény adatszolgáltatásokra vonatkozó változása. Ennek lényege, hogy a nem adóalanyoknak történő értékesítésről, valamint a közösségen belüli és közösségen kívüli termékértékesítésről és szolgáltatásnyújtásokról is kötelező lesz adatot szolgáltatni az Online Számla rendszerben. 2021-től az alábbi vevői csoportokat lehet elkülöníteni az adatszolgáltatásban:

 

 • Belföldi vagy közösségi adóalany vevő: ebben az esetben a név, cím és adószám (közösségi vevőnél közösségi adószám) kötelező feltüntetni a számlán és az adatszolgáltatás során.
                    
 • Nem közösségi adóalany vevő: a név, cím kötelező, az adószám szerepeltetése nem kötelező, de lehetséges feltüntetni a számlán és az adatszolgáltatásban is.
   
 • Nem adóalany és nem magánszemély vevő: a név és a cím feltüntetése kötelező a számlán és az adatszolgáltatásban is. Ebbe a kategóriába tartoznak például a gazdasági tevékenységet nem folytató társasházak, egyesületek, alapítványok, kizárólag közhatalmi tevékenységet végző testületek.
   
 • Magánszemély vevő: a név és a cím feltüntetése kötelező a számlán, az adatszolgáltatásban viszont tilos.

BDO megoldások

A fentiekben jelzett határidőkre és jelentendő számlák körének bővülésére való tekintettel, létfontosságú, hogy az érintett Társaságok időben megkezdjék a felkészülést, annak érdekében, hogy az említett adatszolgáltatási kötelezettségeknek a szabályozásoknak megfelelően és határidőben eleget tudjanak tenni.

A BDO többféle szolgáltatást kínál Ügyfeleinek az online számlaadat-szolgáltatással összefüggésben:

1. Tanácsadási szolgáltatásunk keretében szívesen támogatjuk Ügyfeleinket a bevezetés és/vagy átállás során felmerülő informatikai illetve adószakmai kérdések megválaszolásában.

 

2. Átvilágítási szolgáltatásunk során megvizsgáljuk Ügyfelünk adatszolgáltatási megoldását és folyamatait feltárva az esetleges hiányosságokat, kockázatokat.

 

3. VAToDO szolgáltatásunk

 • gyors
 • problémamentes
 • teljes körű
 • kulcsrakész

 

megoldást kínál Ügyfeleinknek, annak érdekében, hogy a bevezetést követően,  az adminisztrációs terheket csökkentve, egy teljesen automatizált, biztonságos rendszeren keresztül történjen meg a számlaadat-szolgáltatás az adóhatóság részére.

A termék kidolgozása során csapatunk kiemelt figyelmet szentelt a fokozott adatvédelemre, valamint a jogszabályokkal való maximális megfelelésre.

A kialakított rendszer transzparens és biztonságos adatszolgáltatást tesz lehetővé.

Kollégáink folyamatosan készséggel állnak rendelkezésre, hogy teljes körűen segítsék Önt és vállalkozását a felkészülés során. Lépjen velünk kapcsolatba: tax@bdo.hu.

 

 

 

Hiszünk abban, hogy Veled többek leszünk, és elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy mind szakmai, mind személyes téren támogassuk a fejlődésed.