• Ingatlanpiac & Szállodaipar

Szakmai gyakorlat:

Magyarország legmeghatározóbb bankjaiból alakult konzorciuma felkérte a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan Szolgáltató Kft.-t, hogy hazánk egyik, kategóriájában piacvezető turisztikai ingatlanportfóliójának teljeskörű áttekintését végezze el. A több hónapos, intenzív turisztikai és szállodai versenytárs felmérési folyamat, valamint műszaki és működési áttekintést követően szakembereink ingatlanhasznosítási és stratégiai piaci pozícionálási kérdésekben adtak tanácsot Megbízónknak.

A Megbízás célja kettős volt. Az egyik célként az ingatlanportfolió jelenlegi funkcióihoz kapcsolódó maximális jövedelmezőség eléréséhez szükséges stratégiai lépések meghatározása, és a végrehajtást követően elérhető jövedelemszint becslése fogalmazódott meg. A másik fókuszpont a vagyon értékesítésének, piacosíthatóságának vizsgálata volt, egy-egy vagyontárgy optimális hasznosíthatóságának (műszaki-, jogi környezet, piaci viszonyok, megtérülés) elemzésén és a lehetséges befektetői szempontrendszerek azonosításán keresztül. Az ingatlanok jövőbeni alternatív hasznosításának lehetőségeit befolyásoló egyedi szempontok SWOT elemzés keretében kerültek összesítésre.

A feladat korábbi lépéseiben elvégzett stratégiai kérdések azonosítását követően a portfolióelemekről értékbecslések készültek, melyek feltárták, hogy a jelenlegi üzemeltetésből eredő jövedelmezőség milyen mértékben felel meg a piaci árazás által meghatározható elvárt megtérülésnek. Ezen értékbecslések egyúttal az értékesítési stratégia ütemezésének támogatását is szolgálták.

A folyamat eredményeképp a kérdéses ingatlanok jövőjét illetően a jelenlegi finanszírozók döntéselőkészítését támogattuk meg, előrevetítve az ingatlanportfólió restrukturálásával kapcsolatos intézkedéscsomagokat.

Amennyiben bármelyik ingatlanpiaci szolgáltatásunk iránt érdeklődik, kérjük küldjön levelet részünkre az [email protected] email címre.