• Változások az online számlaadat-szolgáltatásban
Hírlevél:

Változások az online számlaadat-szolgáltatásban

25 május 2020

 

Szeretnénk felhívni a figyelmet néhány, az online számlaadat-szolgáltatást érintő fontos változásra:

  • Adatszolgáltatás XSD 2.0 verzió – 2020 július 1.
  • Új kötelezett adózói kör – 2020 július 1.
  • Magas bírságtétel

 

Adatszolgáltatás XSD 2.0 verzió

Az adatszolgáltatás 2.0-ás verziójának bevezetését a COVID-19 járvány által okozott veszélyhelyzetre való tekintettel az Adóhatóság 2 hónappal elhalasztotta, az új kötelező bevezetési határidő 2020 július 1-je.

Ebben a verzióban számos új mező került bevezetésre és néhány korábbi mezőn is technikai módosításokat hajtottak végre. A fejlesztés során bővült az opcionálisan megadható adatok köre, így már jelölhető a kisadózó és az időszakos elszámolás ténye, illetve az, hogy az adott számlán termék vagy szolgáltatás szerepel. Ezen felül az új verzióban a csoportos módosító számlákat már nem szükséges megbontani, illetve a vevői oldalon interfészes lekérdezési lehetőség áll rendelkezésre.

A halasztás ellenére az Adóhatóság arra kéri az adózókat, hogy a jelenlegi helyzetet és a biztonságos munkavégzést szem előtt tartva, lehetőségeikhez mérten folytassák az átálláshoz szükséges előkészületeket. A 2.0 XSD adatszolgáltatás 2020. február 27-től használható az éles rendszerben is, így az átállás technikai feltételei már adottak a Hatóság oldaláról.

 

Új kötelezett adózói kör

A rendszer változásain túl szeretnénk felhívni a figyelmüket a jogszabályi környezet változására is, amely alapján 2020. július 1-jétől értékhatártól függetlenül adatot kell szolgáltatni az Adóhatóság felé minden belföldi adóalany vevő részére kiállított számláról.

Az adatszolgáltatásra kötelezettek köre 2021-ben még tovább szélesedik, ugyanis 2021. január 1-jétől valamennyi, nemcsak a belföldi adóalanyok részére kibocsátott számlával összefüggésben adatszolgáltatási kötelezettség merül fel.

 

Magas bírságtétel

Az adatszolgáltatást online, és valós időben kell megtenni, és annak elmulasztása igen komoly következményeket von maga után, ugyanis a hiányos vagy elmulasztott adatszolgáltatás miatt az adózók számlánként akár 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatóak.

Amennyiben vállalkozásának gyors és problémamentes megvalósításra van szüksége, ajánljuk figyelmébe a BDO VAToDo szolgáltatását, mely azonnali megoldás a kötelezettség nehézségek nélküli teljesítésében: