• VÁLTOZÁSOK AZ EKAER RENDELETBEN 2021
Hírlevél:

VÁLTOZÁSOK AZ EKAER RENDELETBEN 2021

11 január 2021

2021-től az EKAER jelentési kötelezettség csak a korábban kockázatos árucikkek kategóriába tartozó termékek kapcsán merül majd fel, vagyis a kockázatos és a nem kockázatos termékcsoportok közötti megkülönbözetés érvényét veszti.

Ezek alapján a Rendelet új terminológiát vezet be, ami alapján a korábban kockázatos terméket bejelentésköteles termékre nevezi át.

Csak a bejelentésköteles termékek tartoznak az új EKAER rendelet hatálya alá, azonban a vámtarifa besorolási szabályok alapján a bejelentendő áruk listája pontosan megegyezik a korábban ismert kockázatos áruk listájával.

A Rendelet lehetővé teszi az adófizetők számára, hogy önkéntes alapon jelentsék be azon áruk listáját, amelyek nem minősülnek bejelentésköteles termékeknek, ebben az esetben az adózó felelőssége a bejelentett adatok helyességének biztosítása. Önkéntes bejelentés esetén a biztosítéknyújtási kötelezettség nem merül fel.

A kockázati biztosíték megfizetése a megbízható adózói minősítéssel rendelkező adózók számára nem kötelező az 5%-os adómérték alá tartozó bejelentésköteles termékek esetében.

Az eddigiek során az EKAER jelentési kötelezettségnek hatálya kiterjedt az útdíj fizetésére kötelezett járművekre (több mint 3,5 tonna legnagyobb megengedett súlyú tehergépjárművek, vontatók és ilyen járművekből, valamint azok vontatott pótkocsijaiból és félpótkocsiból álló járműszerelvények).

2021-től a Rendeletet bármilyen járművel történő szállításra alkalmazni kell. Az új szabályok szerint csak az elmulasztott adatszolgáltatás és az összeg- vagy értékadatok hibás jelentése eredményezhet mulasztási bírságot a szállított áruk nettó értékének 40 %-áig. Ha a bejelentés az összeg- vagy értékadatokhoz nem kapcsolódó hibákat tartalmaz (pl. gépelési hiba a rendszámban, stb.), akkor az Adózás rendjéről szóló törvényben meghatározott általános mulasztási bírságot kell alkalmazni, amelyek felső határa 500.000 Ft.

Természetesen örömmel állunk rendelkezésére annak elemzésében, hogy az új Rendeletben leírtak érintik-e az ön vállalkozását. Bármilyen kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal és iratkozzon fel hírlevél listánkra további hasznos gazdasági hírekért.

BDO Adótanácsadó csapata

E-mail: [email protected]