• Egyablakos OSS rendszer
Hírek:

Egyablakos OSS rendszer

26 július 2021

Az elektronikus kereskedelemre vonatkozó új általános forgalmi adó („áfa”) szabályokra, melynek célja, hogy megkönnyítse az adózók adófizetési kötelezettségeik teljesítését az Európai Uniós tagországokban. 

 

2021. július 1-től lehetősége nyílik a kizárólag távértékesítést végző társaságoknak, hogy regisztráljanak az úgynevezett Egyablakos (One Stop Shop - OSS) rendszerbe.

 

Kik regisztrálhatnak és mi a szerepe?

Nagy segítséget jelenthet azon adózók számára, akik egy adott Európai Uniós tagállamban a távértékesítési küszöb átlépése miatt kellett/kellene áfa-regisztrációt végrehajtaniuk. Az OSS rendszerbe történő regisztrációval ugyanis teljesíthetővé válik Magyarországról az Európai Uniós tagországában keletkező adóbevallási és adófizetési kötelezettség. A rendszer segítségével könnyedén és összevontan lehet teljesíteni az adókötelezettségeket egy magyar nyelvű platform használatán keresztül.

2021. július 1-jétől az Európai Unió összes tagállamában az értékhatár egységesen évi nettó 10.000 euró összegben került meghatározásra (az adott valamint az azt megelőző naptári évet figyelembevéve), mely árbevétel elérése után főszabály szerint a távértékesítések a fogyasztás helyének tagállamban minősülnek teljesítettnek és az adózóknak helyi adókulccsal történő számlakiállítása és adófizetési kötelezettsége kötelezővé válik. Az OSS rendszer használatával azonban olyan adózók is élhetnek, akik a meghatározott értékhatárt nem érik el, de az egyablakos rendszert választják adókötelezettségeik teljesítéséhez.    

A távértékesítés kizárólag a magánszemélyek részére történő, az Áfa tv. 45/A. § (1) bekezdés szerinti távolról is nyújtható szolgáltatásokra, illetve Közösségen belüli termékértékesítésekre terjed ki.

Fontos, hogy csak az adóbevallás benyújtására és az adófizetési kötelezettségre terjed ki, így adólevonási jogot az OSS rendszeren keresztül benyújtott adóbevallásokban nem lehet érvényesíteni.

A fent említett változások mellett az új szabályozás bizonyos esetekben adófizetési kötelezettséget telepít a távértékesítést végző webáruházakra is, valamint lehetőséget biztosít a 150 eurós „belső” értéket meg nem haladó importküldemények utáni áfa megfizetésére is.

Amennyiben felkeltette érdeklődését az Egyablakos (OSS) rendszer használata, vagy többet szeretne megtudni a működésével kapcsolatban, kérjük keressen minket bizalommal a [email protected] email címen

Természetesen örömmel támogatjuk a Önöket a rendszer bevezetésének teljes folyamata során.