• Ágazati elemzések
Blog:

Ágazati elemzések

02 december 2021

Az információ érték, mi pedig nemcsak megbízásaink során, de azokon kívül is igyekszünk értéket átadni ügyfeleinknek. Ezzel a céllal indítjuk útjára friss sorozatunkat is, amelyben az utóbbi időben különösen nagy hullámzást megélt iparágak 100 legnagyobb hazai szereplőjének teljesítményét vesszük górcső alá. Ezek a turizmus, az IT, a kiskereskedelem, a logisztika, az élelmiszeripar és az üzleti szolgáltatások.

Összehasonlító grafikonokkal illusztrált cikkeinkben arról olvashatnak majd, hogyan változott a fenti szegmensek éllovasainak helyzete 2020-ban, illetve nőtt vagy csökkent az ágazati koncentráció.

Összeállításunkból kiderül, hogy nem mindig azok az ágazatok erősödtek meg és veszítettek sokat, akikről azt elsőre feltételeznénk, és még az olyan területeken sem feltétlenül igazolódik a „papírforma”, mint a turizmus és vendéglátás. Elemzéseink alapját az egyes vállalkozások közzétett, 2020-as éves beszámolói adják.

Egyfajta ízelítőként elmondhatjuk például, hogy a bár a járványhelyzet gazdasági győzteseinek sorában az IT-szektort szokás elsők közt említeni, mert a hivatalos adatok szerint 12%-os bővülést produkált 2020-ban, az iparági top100 összes nettó árbevétele egy év alatt csak 7%-ot nőtt. A nagyot zuhanók közül a már említett turizmus és vendéglátásban a KSH adatai szerint a vendéglátóhelyek forgalma tavaly 32%-kal, a kereskedelmi szálláshelyek árbevétele pedig 60%-kal csökkent. Ehhez képest a hazai „nagyok” összesített árbevétele az előző évhez képest 2020-ban „csak” 44%-kal zsugorodott.

Ennek ellenére mégsem itt, hanem az üzleti szolgáltatások piacán regisztrálták a legnagyobb mértékű elbocsátásokat. Az inagtlanüzemeltetőket és HR-cégeket is felsorakoztató ágazatban a TOP100 foglalkoztatotti létszáma 13%-kal csökkent, a 12%-os bevételcsökkenésnek megfelelően, míg a korábban is létszámhiányos HORECA-szektor komoly veszteségei ellenére is igyekezett megtartani munkavállalóit.

Ha a felsorolt szektorok néhány jellemzője felkeltette érdeklődését, látogasson el rendszeresen oldalunkra, és kövesse sorozatunkat a részletesebb és mélyebb elemzésekért!